A méhek téli felkészítése

 

A méhek etetése receptekkel()

Cukorszirup

A szirup koncentráció tekintetében, sokkal előnyösebb, ha a mézelőméh a növelt koncentrációt a 2 / 1, illetve 3 / 2 arányt kapja. Erre azért van szükség, hogy az alacsonyabb koncentrációt fogyasztó méheknél többször kell adni cukorszirupot. Ezzel szemben élelmiszerkészletek kiegészítésére tavasszal alkalmazzák, amikor a szirupba gyógyszert kevernek, ennek koncentrációja 1 / 1. (első szám a cukrot a második szám a vizet jelzi)

Előkészítése
Amikor a tálba vizet melegítünk fel, beöntjük a cukor mennyiség felét és elkeverjük majd később a másik felét. Addig keverjük míg szétoldódik, ne forraljuk fel a szirupot.

Használata
A télre való felkészítésre, mikor a mézet kopaszra kifosztották és nincs más élelmiszerforrásuk. Ezt inkább késő nyáron vagy az utolsó pergetés után alkalmazzák. Etetés befejezése augusztus végére korlátozódik. Családonként az adag 2-2,5 liter szirup 2 / 1 vagy 3 / 1 vagy magasabb dózisokban, amennyiben a méheknek sikerült kitölteni sziruppal a fészekben üresen álló mézteret csökkenthetjük,majd abbahagyjuk.


A tavaszi élelem kiegészítés
A szirup 1 / 1 dózisban történik a napi adag családonként 200 g szirup naponta, addig míg az első természetes gyűjtési hajlam meg nem jelenik. Gyógyszeres etetés tavasszal, nyáron vagy ősszel 1 / 1 dózisban. Serkentő etetés a nyár végén (augusztus)  2 / 1 kis adagban, mindennap.


Emlékeztető
A legjobb koncentráció 2 / 1, illetve 3 / 2. A szirupot nem forraljuk fel. Adhatunk sót 2g/liter sziruphoz. Fontos, hogy mézgyűjtés idején szirup ne legyen a fészekben, inkább cseréljük le sziruptól mentes keretre, vagy ha nincs, jól pergessük ki.

 

Cukorlepény

A másik termék egy nagy hatásfokú és a méhek számára könnyen elkészíthető porcukorból és mézből előállítható cukorlepény.

Előkészítése
Hidegen elkeverünk 4 rész porcukrot és néhány adag méz amit keverés és gyúrás közben adagolunk bele. (A méz enyhén meleg legyen). Dagasztás energikus és határozott mozdulatot igényel. Majd a lepényt egy zacskóba helyezzük és ott, 1-2 cm vastagságra kinyújtjuk. Keverés előtt a porcukorba (minden 1kg-hoz) 1-2g sót adhatunk.

Ha túl keményre sikerült, akkor mézzel pótoljuk, ha túl lágyra, akkor porcukorral javíthatunk az állagán.

Használata
A paszta lapos, ami egyenként 0,2-1 kg-os. Alsó keretek (fészektér) tetejére helyezzük, ahol a méhek közvetlenül hozzáférhetnek.
Használhatjuk egész évben. Keverhetjük virágporral vagy helyettesítőkkel. A beteg családoknak gyógyszert keverhetünk. Ideális tápanyag az ellátás nélkül maradt családok részére télen és kora tavasszal.

 

Sörbet cukorral

A harmadik mesterséges táplálék, a sörbet cukorral készítve. Kezelhető, viszonylag könnyű készíteni a sok méhész kedvence.

Előkészítése
A kezdők számára nehéz elkészíteni, mert tudni kell a pontos arányt. Ezért ajánlatos még kis adagba elkészíteni a kudarc elkerülése végett.
Keverjünk össze egy zománcozott vagy rozsdamentes edénybe 1 kg. a cukrot  0,2 liter vízzel. A két termék keverésekor megállapíthatjuk, hogy a cukor jól nedves, és a víz nem tűnt el. Tedd a keveréket a tűzhelyre kis lángra. Nem kell sietni forrásig, a habot (az elsőt) eltávolítjuk. Egy nagyon fontos művelet cukorkristályok eltávolítása (nedves ruhával), ami lerakódott az edény falán. Forráspont időtartama 15-30 perc, függően a tűz erejétől.
Körülbelül 15-20 percenkét ellenőrizzük a szirup koncentrációját. Vegyünk egy kanállal a szirupból,majd tegyük egy pohár hideg vízbe. Ha nem válik le vagy nem oldódik el, a koncentrációját eltaláltuk és a további főzést abba is hagyhatjuk, A tűzről levéve a hűlés idejével párhuzamosan erőteljesebben keverjük mind addig míg fehér színe nem lesz.

Korrigálni csak vízzel tudjuk, vagy ha kevés cukorral vagy túl sok vízzel kezdtük akkor az egész folyamatot elölről kell kezdeni a meglévő hibás keverékkel. Az oldat akkor jó ha átlátszó majd fehér lesz.

Használata
Ajánlott egész évben, minden esetben kivéve hordákor. Könnyű tárolni ezért előre lehet dolgozni és szükség esetén felhasználható. ( Akkor a tárolás  8-12 ° C fokon zsákokban vagy zárt dobozban.

 

Sörbet cukorral és mézzel


Előkészítése
Max 5 kg porcukorhoz 0,850 liter vizet adunk egy 10 literes edénybe. Az edény faláról a habot letöröljük 20-30 percig forraljuk.
Ellenőrizze a szintet, minden kanál és pohár hideg vízzel, ezúttal ujjaink közt egy borsót alakítunk és elég kemény ahhoz hogy szétnyomjuk. Akkor ezen a ponton 800g mézet adunk és a forrongó edényben további 3 percig forraljuk.

Ne használjunk erjedt illetve hibás mézet!
Emeljük le a tűzhelyről és keverjük a hűlés idejével párhuzamosan erőteljesebben keverjük mind addig míg sörbet állaga nem lesz A végterméket kiöntjük papírtálcákra vagy bélelt viaszolt papírra, pergamenre, stb. Lemezvastagsága nem haladhatja meg a 1-1,5 cm-t.

Használata
Ajánlott egész évben, minden esetben kivéve hordákor. Könnyű tárolni ezért előre lehet dolgozni és szükség esetén felhasználható. ( Akkor a tárolás  8-12 ° C fokon zsákokban vagy zárt dobozban.

 

Méheknek szánt fehérje keverékek

Fehérje keveréket gyakran használják a gyakorlatban méhészek. Alkalmazzák a fiatal méh generációk táplálására és fejlesztésére. Az alábbiakban bemutatja, milyen recept alapján készíthetjük el.

Cukorlepény virágporral és mézzel
A paszta készül további 1 rész virágporral és 1,25 rész mézzel. Méhek által gyűjtött virágport használjuk fel amit finomra őrlünk le. A virágpor és a méz egészséges családtól származzon. Alkalmazzuk fóliába kigyúrva és a fészektéri keretekre helyezve.

Mézes tészta porcukorral és élesztővel
A gyakorlatban a virágport is helyettesítjük ínaktivált élesztővel. A keverék készül 3 rész porcukorból, 1 rész folyékony mézből, 1/2 rész élesztőből. 200-250 g pépet, tavasszal vagy nyáron adjuk a családnak.

Mézes tészta porcukorral és tejporral
Másik megoldás a virágporpótláshoz a tejpor. A keverék készül 1/2 rész tejporból, 2 rész porcukorból és 1,5 kilogramm mézből.

Cukorszirup virágporral és szójaliszttel
Cukorszirup lehet a kiindulópont és belekeverjük a szójalisztet. Elkészítése 6 liter cukorsziruphoz adjunk hozzá 0,5 kg liszt finomságú virágpor, és 1,5 kg zsírtalanított szója. Komponensek jól keverjük össze, hogy ne legyen csomó benne és kezelhetjük a családokat napi 500 g-s adagokban több napon keresztül.

Cukorszirup mézes keverékből, (szójaliszt, tejpor, élesztő)
Hozzávalók: 3 rész zsírtalanított szójaliszt, 1 rész tejpor, 1 rész száraz élesztő (instant). Ezeket az alkotóelemeket (keveréket) öntik a mézbe vagy cukorszirupba további elkeverésig.

Porcukor és tejpor keverék
Keverjünk össze 1 kg cukrot 50gramm tejporral. Az adagot nyáron minden 1. vagy 2. héten adjuk be egy tálcára pici vízzel vagy kevés mézzel  leöntve.

Fehérje keverékek "bio ebéd"
Az alapelv az, hogy nem használunk méhek által begyűjtött a mézet vagy virágport. Tiszteletben tartjuk azt az elvet, hogy egészséges családot természetes módón etessünk. A virágport a méhésznek kell begyűjteni és azt feldolgozni. Legalkalmasabb begyűjtési növények: fűz, mogyoró, dió, kukorica. Ezeknek a virágporait felhasználva készíthetjük el az eddig ismert élelmet.

A virágpor vagy helyettesítő anyagok adagja nem haladhatja meg a 10-15%-t a cukorlepényben vagy a cukorszirupban.

 

Porcukor, gyógyteák, ikrás méz

Porcukor
Különböző recepteknél alkalmazzuk a porcukrot. Van, aki készen veszi meg ami drágább mint a hagyományos kristálycukor és van aki ledarálja.. Általában elektromos darálás jöhet szóba, mivel fizikailag igen fárasztó lenne. De a több családos méhészetben nagy teljesítményű darálót kell alkalmazni.

Gyógyszerkészítményű teák
A gyógytea előnyös méhek számára a tél végén vagy tavasszal, sikeresen alkalmazhatók a nozema elleni kezelésre.
Gyógynövényből készült tea lehet: fűszernövény, kakukkfű, kamilla, cickafark, citromfű, stb. A beszerzett gyógynövényt minden 3,4 g-t a forrásban lévő 0,150 l vízbe szórjuk és t0 perc elteltével 0,850 l vízbe felhígítjuk. E készítményt felhasználhatjuk cukorszirupokba és cukorlepény készítésébe.

Az elkészült teákat hűtés mellett, 48 órán belül fel kell használni!

A méz cseppfolyósítása
Ha a méz kristályosodik vagy bekristályosodott, ne tekintsük élelmiszer hulladéknak. Vízzel teli edénybe 45°C fokon lassú tűzön felolvasztható illetve feldolgozható. Emberi fogyasztásra alkalmas, ha sokáig állt és idő közben bekristályosodott volna. De függ attól, hogy milyen mézről van szó repce hamar kristályosodik, míg az fajtiszta akác (nincs benne egyéb virágméz) pergetéstől számítva szobahőmérsékleten 1 év a kristályosodás.

 

Virágpor gyűjtése, szárítása, tisztítása és tárolása


A méhek által begyűjtött virágpor

A virágpor gyűjtő készülékkel szedjük el a méhek által összegyűlt virágport. Ajánlatos tavasszal és kora nyáron. A nyár közepétől szigorúan abba kell hagyni, mivel a téli generáció egyik igen fontos tápszere.  Begyűjtést este végezzük el, mivel a reggeli párás légkörben való begyűjtés, vagy erre az időre való halogatás a virágporban minőségi romlást idéz elő. A gyűjtést kora délutántól kezdjük el. A méhek a virágpor 20 %-át elraktározzák. Gyűjtéskor ügyeljünk arra, hogy méheinknek is jusson belőle, ajánlatos időközönként pihenőt tartani.

Télen az etetéskor olyan virágport használjunk, ami egészséges családtól származik!

A méhész által begyűjtött virágpor
Ez a virágpor biztonságosabb a méhek által begyűjtöttektől, mert nem szennyezett és méhekkel nem érintkezett. A virágporgyűjtést a méhész csinálja és mindezt kézzel.

Gyűjtés menete a következő, a zacskót egyszerűen ráhúzzák a virágra és belerázzák a zacskóba. Nyáron a kukorica, tavasszal a mogyoró, az éger, a fűz és a dió tartalmaz nagy mennyiségű virágport.

Virágpor szárítása és tisztítása


Függetlenül a virágpor gyűjtésétől, meg kell tisztítani a szárított virágport (rostálás szitálás). Méhek által gyűjtött virágport egy nagy ívű papírra rétegeljük 1 cm vastagon és 25°C fokos száraz meleg levegőn, naponta 2-3 keverés mellett kiszárítjuk. Szárítás után átszitáljuk illetve a szennyeződéstől megszabadulunk.

A virágporszemek akkor jók ha szárított állapotban 8%-a víz. Ellenőrizhetjük úgy, ha a kezünkből kieső virágporszem az asztalon fémes hangot ad vagy, a másik módja ha ujjak között dörzsölünk néhány szem virágport és az lisztszerűen esik szét de nagy nehezen akkor mindet jól csináltunk. Ha krémszerűen, akkor további szárításra van szükség.

Száradás után könnyebb szitálni. A kézzel gyűjtött virágpor több figyelmet igényel, mert nagyon finom.

A legjobb szárítási mód, ha van virágporszárító gépünk, .de ott arra kell vigyázni a hőmérséklet ne haladja meg a 45°C fokot.

Virágpor tárolása
Miután a virágport megszárítottuk el kell raktározni.

A legjobb módszer a műanyag zacskó, ha azt fóliahegesztővel le is tudjuk zárni. Lényege hogy se szennyeződés és pára ne érje.

Egy másik módszer a nagyobb fokú biztonság érdekében, ha keverjük a virágport porcukorral. Minden egyes kg virágporhoz összekeverünk 1 / 2kg porcukorral és légmentesen lezárt konténerekbe helyezzük. (keverés értendő úgy, hogy a konténer aljára porcukor utána virágpor és a tetejére ismét porcukor)

Harmadik módszer 1kg virágport keverjünk össze 0,4kg folyékony mézzel és tároljuk üvegbe. Felhasználásig tartsuk hűtőben.

Eredeti cikk:Beekeeping Dummies, Ohio   fordítás: Gawi

Fel

©1998-2009 All Rights Reserved.  •  Designed by GAWI