Méhek etetése, receptek

 

A méhek téli felkészítése ()

Késő őszre a méhek életkörülményei megváltoznak, nappalok hűvösebbre, éjszakák meg fagyossá válnak. A természetben már csak elvétve vagy már nincs virág amiről még télre be tudna gyűjteni a méh. Új kolónia kezdi el az életét, a nyáriak elpusztultak, helyette a telet átélő méhcsalád veszi át az életet. Az egészséges család a nyári társainak hála az élelmiszer raktározásnak, tavasz derekáig élnek, míg meg nem születik a nyári csapatuk. A téli méhek ép úgy dolgoznak mint nyári társaik, sőt feláldozóbb munkát végeznek. Hiszen a munka célját nem saját hasznukra fordítják, hanem a királynő biztonságos életkörülmény fenntartása a téli zord időkben. A téli kolónia labda formát alkot a közepén a királynővel és az egyenletes a hőmérséklettel. De nem mindegyik méhcsalád jár ilyen szerencsével. Ezért a méhésznek is be kell segíteni a sikeres teleltetéshez. A télre való felkészülés, már nyáron elkezdődik, de vannak olyan mozzanatok, amit őszre korlátozódik.

 
A fészek szigetelése
Az ősszel, a hideg idők beálltával tegyük fel a szigetelő anyagot a fészek tetejére. Mivel a meleg felfelé áramlik, a szigeteléssel rengeteg energiát spórolunk.  méheink számára tegyük fel a szigetelőanyagot (ez lehet gyékény, nád tekercs, kátránypapír,). Tudnunk kell, hogy a hőszigetelés nem növelik, de megtartja és egyenletes hőmérsékletet a kaptár belsejében. Ismeretes, hogy a méhek érzékenyen reagálnak a külső és belső hőmérsékletre. Biztosítsunk olyan körülményt, hogy minél kevesebb hő távozzon a kaptárból. Szigetelő lehet gyékény, szalma és olyan anyag amin a felesleges rossz levegő eltávozhat a kaptárból.

 

Kaptár szellőztetése
Kaptárban lévő levegő szellőztetése nagyon fontos. A kaptárban az uralkodó levegőcsere irány télen A rakodóknál és fekvőknél a tető alatt nyissuk ki. A bejáratot szűkítsük le és védekezzünk az egerek és cickányok elleni ráccsal


Varroa kezelések
Leghatékonyabb kezeléseket alkalmazzuk a varroa ellen. Ennek hiánya esetén a család elpusztul. További részletek itt!


A méhek általános védelme
A nehéz téli körülmények között speciális védelemre szorulnak. Ebből a célból a kaptárokat úgy helyezzük el, hogy védve legyen a zord időjárástól. Kaptárokat nem kell áthelyezni, ha védi egy olyan sövénykerítés, ami jól bevált és megszokott klímát biztosít a méhek számára télen. A sövény megvédi a veszélyes fagyos levegő áramlattól, nyáron meg a tűző naptól ha úgy helyeztük el. További előny ha magaslaton vagy a lejtőnek a magasabb pontján van a kaptár, a víz és a fagyos levegő, mindig a legmélyebb területen reked meg.

Óvjuk a külső fizikális hatásoktól, mert erre felriadva felesleges energiát szabadítanak fel a méhek azzal, ha zörgetjük, ütögetjük illetve hangoskodunk. A nem kívánatos állatokat tartsuk távol, ne szoktassuk a méhek közelébe., illetve védekezzünk ellene. A kaptár kijárót szűkítsük le az egerek és a cickányok ellen.

Ha alkalom van rá ellenőrizzük méhesünket, a szokatlan dolgot figyeljük meg és a gyanúsnak vélt dolgot előzzük meg. Lopások ellen a telephelyet soha senkinek ne áruljuk el, mert lehet, hogy egy jó barát nem teszi meg, de annak a barátja akit nem ismerünk, megteszi. A rendszeres, nem ugyan azon belüli idő a méhesben megtett látogatást  a tolvajt, a megfigyelésben megzavarhatja és elbizonytalanítja. Ha pénztárca engedi, riasztórendszerrel és biztosítással egészítse ki védelmét.


A téli felügyelet a méheknél
A tel kezdetére, a méhekkel való foglalkozás véget ért. Ilyenkor elkezdődik minden méhészben az éves értékelés, hogy mit csináltunk jól és mit rosszul. Elővesszük a méhekről vagy méhészetről szóló irodalmat, papír és elektronikus formában megtalálunk, meglátogatjuk egymás méhészismerőseinket, a klubok és egyesület általi előadásaira ellátogatunk. Mert azok a méhészek, akik felkészülnek, márciusban, vagy a jó idő beálltakor, felkészült tapasztalatok birtokában kezdik az új méhész szezont.
De téli felügyeletként, rendszeresen ellenőrizzük a családot sztetoszkóppal, mert a hangok alapján megállapíthatjuk milyen állapotban van a család.
- A mérsékelt és egyenletes zümmögés azt jelent, hogy minden rendben van.
- Egy erős zümmögés egy adott helyen, a család problémájára utal, egy körös állapotnál, a kaptárban.
- A kis zümmögés azt jelenti azt, hogy a méhek nem éhesek.
- Az egyenetlen ZÜM, a királyné hiányát jelzi és a család nyög.
Ezek után csak levonni tudjuk a következtetést, hogy jól, vagy rosszul készültünk fel a télre.

További felügyelet, hogy megállapítsuk van-e külső kár a kaptárokon amit állat vagy ember okozott. Ezeket a hibákat gyorsan korrigáljuk.


Méhek téli takarítása
Ha a tavasz első melege eljön a méhek számára a megtisztulás napja ez, Ekkor látjuk a kaptártetőn a sok apró barna pöttyöket, ilyenkor állapíthatjuk meg a nozema jelenlétét. A téli repülés a méhek számára a tisztogatás, pozitív hatással van, a tekintetében hogy télen nem jönnek ki. Jelentség előfordulhat, ha télen néhány alkalommal meghaladja a 12 C fokos hőmérsékletet. Ilyenkor használjuk ki az alkalmat és a gyanúsnak vélt családnál a hibát korrigáljuk (gyógyszeres cukorlepényt, anya hozzáadás).


Nem kívánatos estek a méhcsaládoknál
Csak a
z a család marad életben, amit nyáron és ősszel a kötelező munkát a méhész megtett. Előforduló jelentségek.
- A családok élelmiszer nélkül maradtak, Élelmiszerhez való hozzáférés lehetetlen a méhek számára, mivel üresre pörgették ki a mézet a kaptárból, nem biztosítva ezzel a téli tartalékot. A méhek fűtése és mozgása nagy energiát emészt fel, ezért élelmiszerre van szükség. Lehetséges megoldások a problémára, ha van mézes keret (lépes méz) adjuk be. A másik megoldás, a magunk által készített tápot adjuk be.
- A család anya nélkül van (árva): ellenőrzés hallható (Az egyenetlen ZÜM, a királyné hiányát jelzi és a család nyög.)   látni is lehet. Ideális megoldása az, ha van tartalék méhkirálynő és azt behelyezzük a családnak. Télen ilyen ügyben és helyzetben nagyon nehéz bejuttatni, (gyengébb a család, de jó a királyné)
Mindezeket a munkálatokat a fűtött helyiségben (kb. 15 ° C) vagy ha kiváló az idő, minél gyorsabban és a méhek számára kevés hő veszteséggel kell eljárni. Ezeket a megoldásokat és problémákat, kénytelenek vagyunk elvégezni ha a család túlélésért van szó.

Nálam november végén fordult elő, előtte és utána mínuszok repültek kint, de az egyik család méhkirálynéja elpusztult a másik család olyan gyenge volt, hogy ragadva az alkalmat (1 hétig 10-13 C fokos napsütötte idő volt) egyesítettem. Következő év nyarán a legerősebb család egyike volt. És ezt szabadban november-december fordulóján.


Általános feltételek télen
Mire figyeljünk a méhek teleltetésekor:

- Meg kell védeni a zord jeges széltől és időjárástól.
- Ahhoz, hogy a szükséges békét teremtsünk a méheknek, ne zavarják a madarak vagy állatok, vagy más jellegű zajártalmat küszöböljük ki. Ennek hiánya mozgásra kelti a méheket, esznek és tisztálkodás hiányában betegek lesznek, vagy legrosszabb esetben elpusztulnak.

- Ne felejtsük el a bejáratot szűkíteni és a rácsot feltenni az egerek ellen.

- Hó esetében olvadáskor tisztítsuk el a havat és hogy minél gyorsabban távozzon a hólé. Bejáratot tisztítsuk meg a hótól, mert a felolvadt hólé a kaptár belsejébe folyhat. A kaptár tetejére fagyott jeget vagy havat ne takarítsuk el, mert a termikus szigetelés ilyenkor kiváló.

 

Felkészülés a nyárra

Mint korábban írtam, böngésszük át a családokról írt naplót és vonjuk le a következtetést. Lapozzuk át az aktuális méhészeti irodalmat, járjunk méhészgyűlésre és cseréljünk tapasztalatokat méhésztársainkkal.

Gyakorlatilag, meg nagytakarítást végezhetünk a méhes házban vagy helyiségben. Kaptárokat felújíthatjuk, készíthetünk illetve beszerezhetünk. A keretekre is ugyanez vonatkozik, a 3-4 éves kereteket érdemes leselejtezni, mert fertőzésveszély kockázata évről-évre nő. A selejt lépet olvasszuk be, műlépet szerezzük be. Majd tavasszal, mikor az új keretek bekerülnek a kaptárba, előtte a félkész keretbe berakhatjuk a műlépet.  

Fel

©1998-2009 All Rights Reserved.  •  Designed by GAWI